Jdi na obsah Jdi na menu
 


ČASOVÁNÍ SLOVES

20. 7. 2009

Časování německých sloves

Možná máte problém vyčasovat některé sloveso - ať už způsobové, silné, pomocné, smíšené nebo i slabé. Zde najdete precizně vyčasováno k dnešnímu dni 3410 německých sloves ve všech obvyklých tvarech.

Když si otevřete příslušné sloveso, je možno kliknout na "Translation" = překlad a poté na "view translations" a objeví se vám překlad do mnoha jazyků a pokud budete mít štěstí, tak i do češtiny.

 

Pro lepší orientaci na stránkách pro ty, kdo si nejsou jistí svou latinou:

INFINITIV = infinitiv, neurčitý tvar slovesa

PARTIZIP = příčestí

INDIKATIV = oznamovací způsob slovesný

KONJUNKTIV = konjunktiv, má různé využití - často ho do češtiny překládáme podmiňovacím způsobem případně tzv. "nepřímou řečí". Blíže opět vaše učebnice nebo např. Wikipedie. Jeho stručné tvoření je třeba zde.

KONDITIONAL = podmiňovací způsob

IMPERATIV = rozkazovací způsob

Procvičit si tvary německého kojunktivu a kondicionálu můžete např. ZDE.

Německé pojmenování časů:

PRÄSENS = přítomný čas

IMPERFEKT = jiný název pro préteritum

PERFEKT = perfektum

PLUSQUAMPERFEKT = plusquamperfektum obvykle pro vyjádření děje minulého předcházejícího jinému minulému ději (používá se i v mnoha jiných jazycích, v češtině už zastaralo)

FUTUR I, II = první budoucí čas (v podstatě shodný s českým budoucím časem - často označuje budoucnost případně domněnku) a druhý budoucí čas (pro vyjádření ukončeného děje v budoucnosti nebo častěji pro vyjádření možnosti či domněnky).